1. Ağ ve Teknoloji Odaklı Girişimcilik Çalıştayı

Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan Kaynakları İş ve Performans Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Pınar Göktaş yürütücülüğünde hazırlanan “Ağ ve Teknoloji Odaklı Uygulamalı Girişimcilik Projesi”, iki yarıyılda bine yakın üniversiteli genci bir araya getiriyor.

Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan proje kapsamında; birinci dönemde “Üniversite Ortak Seçmeli Girişimcilik” dersini alan yaklaşık 300 öğrenci, 10 kişilik gruplar halinde gelerek iş fikirleri üretiyor. Her bir gruba çalışacakları iş alanı kapsamında mentör desteği sağlanarak iş fikirlerinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Proje programı çerçevesinde ilk hafta proje tanıtımı yapıldı ve “Ağ Oyunu” ile gruplar belirlendi, ikinci hafta ise öğrenciler, Marshmallow Challenge ile yaratıcılıklarını sergileyerek dünyanın neredeyse her köşesinde uygulanan bu çalışmayı ekipçe gerçekleştirdi.

Ayrıca, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "II. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi" kapsamında Üniversitemize gelen Maine Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shahrokh Walleck Dalpour, öğrenciler ile girişimcilik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Dalpour, projeye destek vermek istediğini belirtti. Böylece, Amerika Maine Üniversitesi ile Süleyman Demirel Üniversitesinde girişimcilik dersini alan öğrencilerin ağ aracılığıyla buluşması planlandı.

Dönem sonunda proje gruplarından çıkacak olan gerçekçi ve uygulanabilir yaklaşık 50 iş fikrinin sunumları gerçekleştirilecek. Online ortamda askıda bulundurulacak iş fikirleri ile gençler bu proje kapsamda yatırımcılardan destek alabilecek olup KOSGEB tarafından da 50 bin TL’lik hibe desteği için başvuruda bulunabilecek.

Hem öğrencilerden hem de paydaşlardan olumlu geri bildirim alan projenin Türkiye genelinde yayılması ve üniversiteli gençlerin bulundukları ilin ihtiyaçlarına göre girişimciliğe özendirilmesi bekleniyor.

Ayrıca, İstanbul’dan Eğitim Koordinatörü Cansu Aydemir de projenin fikir aşamasında, gerçekleştirilmesinde, yürütülmesinde ve eğitim içeriklerinin oluşturulmasında ekibi ile birlikte eş zamanlı görev almaktadır.

Bu bağlamda ANSİAD (Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği), IGSİAD (Isparta Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği), Genç Başarı Eğitim Vakfı, BAKA (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu projeye mentör desteği vererek paydaşlar arasında yer almaktadır. Ağ teknoloji aracılığıyla da mentorlerin öğrencilerle buluşturulması, proje gruplarına online destek vermesi oldukça pratik ve kolay hale gelecektir. Böylelikle iş dünyasından uzmanlar, zaman tasarrufunda bulunarak gençlere anında ulaşabilecekler.

KEIRETSU kurumsal üyesi ANSİAD Koordinatörlüğü’nde KEIRETSU Forum Melek Yatırımcılık ağı ile işbirliği sağlanabilecek, bu vesileyle Keiretsu Melek yatırımcılarıyla öğrencilerin buluşturulmasının önü açılmış olacak. Aynı şekilde gençler de, Antalya ya da İstanbul’daki bir mentore anında ulaşım sağlayabilecek. Üniversite, proje kapsamında daha birçok kurum ve kuruluş ile de mentör ve melek yatırımcı olmak isteyen kişi ve kuruluşlarla görüşmeler devam etmektedir.